U zdjelu stavimo 400 ml vode, dodamo 1 malu žličicu soli. Stavimo da prokuha. Kad
zakuha u to umiješati 200 g kukuruznog griza i ostavimo sa strane da se ohladi.
Dok se palenta hladi, u šalicu izmrvimo 20 g kvasca (može se koristiti i suhi kvasac).
U kvasac stavljamo 1 žličicu šećera, pola žlice brašna i prelijemo s vrlo malo vode
(oko 1 dcl). Ostavimo na 10 minuta da se kvasac „probudi“ i šalicu prekrijemo s
tanjurićem.
Kada se kvasac digne, stavljamo ga u zdjelu, u kvasac stavljamo ohlađeni kuhani
kukuruzni griz, zatim dodajemo 20 ml ulja, pola žličice soli, 200 g brašna i
zamijesimo tijesto. Ako je potrebno dodamo još brašna da bi nam tijesto bilo lijepo
zaglađeno, a ostatak brašna je potrebno da se tijesto premjesi.
Kada prilikom miješanja dobijemo ljepljivo tijesto, dodam još malo brašna kako bi na
kraju dobili lijepu formu tijesta.
Potrebno je da tijesto odstoji 30 minuta pokriveno čistom tkaninom.
Nakon 30 minuta premjesimo tijesto, dodamo ako je potrebno još brašna. Za to
vrijeme uključimo rernu da se zagrijava na 220°C.
Radnu plohu pospemo brašnom kako nam se tijesto ne bi zalijepilo za plohu. Tijesto
razvučemo sa oklagijom, zatim ga zarolamo u rolicu i stavljamo u pleh za pečenje.
Tijesto sam podijelila na dvije jednake male veknice te ih tako složila u pleh na kojem
je bio papir za pečenje.
Na kruhu sam odozgora napravila par manjih rezova. Zatim je potrebno da tijesto u
plehu odstoji još minimalno 15 minuta, nakon čega ide u pećnicu na 220°C.
Slični recepti
Kruh
Kruh