Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin.
Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte ostale sastojke. U tu smjesu dodajte toplu mješavinu mlijeka i masnoće te sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući ukupno oko 5 minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini. Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se vidno ne uveća.
Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na 4 komada jednake veličine. Svaki komad oblikujte u valjak dužine oko 50 cm. Valjke složite na sredinu papira za pečenje u oblik križa. Pritom jedan valjak stavite iznad, a drugi ispod ostalih valjaka (slika 1).
Sada završetke donjih valjaka položite u smjeru kazaljke na satu preko valjaka koji se nalaze s desne strane (slika 2).
Potom završetke s donje strane položite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu preko valjaka s lijeve strane. Završetke presavijte ispod kruha i malo pritisnite. Kruh na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i još jednom ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Žumanjak umutite s mlijekom i premažite kruh. Pospite pistacijama i bademima i pecite.
Položaj rešetke: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 30 Minute
Kruh s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh