U posudi pažljivo pomiješajte brašno s kvascem za kruh. Dodajte ostale sastojke i miješalicom (lopaticama) miješajte najprije na najslabijoj, a potom na najjačoj brzini oko 5 minuta dok ne izradite glatko tijesto. Tijesto pokriveno stavite na toplo mjesto sve dok se njegov volumen vidljivo ne poveća. U međuvremenu obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Pećnicu prethodno zagrijte.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 200 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 180 °C
Tijesto pospite brašnom i na radnoj ploči ga još jednom kratko izmijesite, podijelite ga na 10 porcija i oblikujte na primjer perece, prutiće ili peciva. Nakon oblikovanja ostavite tijesto da se još jednom uzdigne.
Od komada tijesta oblikujte cca. 55 cm duge valjke, savijte ih u perece, a krajeve čvrsto pritisnite.
Od komada tijesta oblikujte otprilike 20 cm duge valjke, a krajeve po želji utisnite u oblik prstena. Prutiće zarežite tek nakon namakanja.
Od komada tijesta oblikujte u okrugla ili ovalna peciva, a tek nakon namakanja u njima zarežite križ.
U dubokoj posudi zakuhajte vodu, posudu maknite s vatre i pažljivo i polagano uspite sodu bikarbonu u vodu pazeći da se voda ne zapjeni.
Sve komade tijesta umočite – najbolje pomoću velike rupičaste žlice u vruću otopinu. Potom ih dobro ocijedite i položite na lim za pečenje. Peciva zarežite, a po želji ih pospite sastojcima za posipanje.
Lim gurnite u sredinu pećnice.
Vrijeme pečenja: oko 18 minuta
Peciva ohladite na kuhinjskoj rešetki.
SAVJET VIŠE: Peciva je moguće i zamrznuti.
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh