Zagrijte slatko vrhnje za šlag. U posudi dobro pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte preostale sastojke i sve zajedno kratko izmiješajte mikserom (metlicama) na najnižoj brzini, a zatim otprilike 5 minuta na najvišoj brzini dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto prekriveno ostavite na toplom mjestu dok se nije vidno povećalo.
Tijesto pobrašnite i kratko izmijesite na lagano pobrašnjenoj površini. Od tijesta oblikujte 4 valjka dužine oko 30 cm. Valjke ispletite u pletenicu. Pogledajte prilog "Izrada pletenice sa 4 valjka". Krajeve pletenice čvrsto stisnite (slika 1).
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega položite pletenicu. Zagrijte pećnicu.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Žumanjak istucite s vrhnjem za šlag ili mlijekom i time premažite pletenicu. Pletenicu zatim još jednom ostavite na toplom mjestu dok se vidno ne poveća.
Stavite lim za pečenje u pećnicu.
Vrijeme pečenja: 25 Minute
Izvadite pletenicu na papiru iz pećnice te ju ostavite da se ohladi na rešetki.
Ukoliko želite umijesiti grožđice u svoju pletenicu, učinite to dodavanjem 200 g grožđica nakon prvog dizanja tijesta. Ukoliko želite umijesiti sušeno egzotično voće u svoju pletenicu, dodajte 200 g grubo rezanog voća nakon prvog dizanja tijesta. Pletenicu je moguće zamrznuti.
Slični recepti
Pečenje
Pečenje
Pečenje