Za pripremu ocijedite borovnice kroz cjedilo i skupite tekućinu.
Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. U posudi pažljivo pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte ostale sastojke i mješavinu mlijeka i masnoće. Zatim mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvećoj brzini. Tijesto oblikujte u valjak. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže, dok se vidno ne poveća.
Stavite brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini. Potom od tijesta oblikujte valjak.
Izmjerite 300 ml prikupljene tekućine. Pomiješajte Gustin zajedno sa šećerom i 4 žlice koje ste odvojili od tekućine. Ostalu tekućinu stavite da zakuha. Maknite tekućinu sa štednjaka, umiješajte smjesu Gustina i ponovno kratko zakuhajte. Umiješajte borovnice i cimet te ostavite da se malo ohladi.
Namastite kalup za tortu. Zagrijte pećnicu.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Dizano tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz posude i na pobrašnjenoj radnoj površini dobro promijesite s prhkim tijestom. 2/3 tijesta razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 34 cm) i stavite na kalup za tortu. Tijesto odrežite oko 1 cm ispod ruba. Dno probodite vilicom. Ostatke tijesta izmijesite s preostalim tijestom.
Nadjev od borovnica raspodijelite po tijestu i ravnomjerno poravnajte. Preostalo tijesto razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 30 cm). S kalupima po želji, npr. u obliku srca (4-5 cm), izrežite male motive. Izrezane motive stavite po želji na nadjev i lagano pritisnite.
Žumanjak dobro pomiješajte s mlijekom i premažite motive. Tijesto ostavite da se diže 10 minuta na toplom mjestu. Potom ga stavite na rešetku u pećnicu.
Položaj rešetke: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 28 Minute
Pitu ostavite da stoji u kalupu na kuhinjskoj rešetki oko 20 minuta. Najbolje poslužiti dok je još toplo.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači