U plastičnu ili staklenu posudu prosijati brašno, a u sredini napraviti udubljenje. U njega dodati suhi kvasac i šećer, pa preliti s otprilike 50 ml mlakog mlijeka. Lagano promiješati s malo brašna i ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
Nakon toga, uz rub brašna dodati sol, a zatim i preostale sastojke. Tijesto kratko mijesiti – količina brašna i mlijeka može varirati ovisno o vrsti brašna, pa će možda biti potrebno dodati malo više ili manje od navedene količine. Tijesto ne smije biti pretvrdo.
Posudu prekriti krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da nadolazi 20 minuta. Zatim premijesiti tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i mijesiti 4-5 minuta. Ponovno ostaviti na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se tijesto ne udvostruči.
Kad tijesto nadođe, premijesiti ga na radnoj površini i podijeliti na 18 jednakih dijelova. Oblikovati kuglice, prekriti ih prozirnom folijom i ostaviti da odmaraju oko 15 minuta.
Na lagano nauljenoj podlozi svaku kuglicu razvaljati u ovalni oblik, zatim je zarolati u tanku kiflu (štapić). Tako oblikovane štapiće složiti u dva reda u veliki pleh (42 × 32 cm) obložen papirom za pečenje. Ostaviti ih da odmaraju još oko 20 minuta prije pečenja.
Pećnicu zagrijte na 200°C. Dignute štapiće premažite hladnom vodom pomoću kuhinjskog kista. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 15-17 minuta (temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici) dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 15 - 17 Minute
Dok se štapići peku, pripremite slani preljev. U brašno dodajte sol i vodu te promiješajte vilicom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu bez grudica. Smjesu prebacite u plastičnu vrećicu i odrežite vrh.
Kada su štapići gotovo pečeni, izvadite ih iz pećnice, brzo ih prošarajte pripremljenim slanim preljevom i vratite u pećnicu na još 3-4 minute pečenja.
Pečene slane štapiće premažite uljem pomoću kuhinjskog kista i ostavite pokrivene da se malo prohlade.
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh