Datulje otkoštiti (po želji i oljuštiti) i samljeti u blenderu zajedno sa vrelom vodom dok se ne dobije jednolična kaša. 150 g Vitalis müsli samljeti u el. mlinčiću za kavu, a ostatak ostaviti kako je ali isjeckati cijele orašaste plodove na sitnije komade. U odgovarajućoj posudi pomiješati müsli, kašu od datulja, kokosovo ulje i cimet. Zamijesiti ručno u kompaktnu masu. Rasporediti u protvan obložen papirom za pečenje na dimenzije 28×20 cm. Zapeći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10 minuta.
Za punjenje je prethodno potrebno natopiti indijski orah minimalno 4 h u vodi. Procijediti i oprati pod mlazom vode. Za prvo punjenje, polovinu količine oraha pomiješati sa 100 g tekućeg meda, limunovim sokom, limunovom koricom, šafranom i kokosovim uljem te samljeti u blenderu do kremaste teksture. Drugu polovinu oraha pomiješati sa preostalim medom, kokosovim uljem, malinama i aronijom i također samljeti u blenderu.
Pečenu koricu staviti na podlogu za torte, a oko nje rastezljivi četvrtasti obruč. Preko korice ravnomjerno premazati prvo punjenje sa limunom, a zatim i punjenje sa malinama i aronijom.
Rashladiti prvo u zamrzivaču 3 h, a zatim prebaciti u frižider na minimalno 4 h. Kolač izrezati na štangice željene veličine (izrezan kolač u obruču po želji dodatno rashladiti u zamrzivaču ako želite čvršće punjenje).
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti