Ako imate vremena, najbolje je da medenjake napravite dan prije sastavljanja kućice kako bi se keksi stvrdnuli. Najprije stavite vodu, tamno smeđi šećer, melasu, zlatni sirup, mljeveni đumbir i cimet u veliki lonac i pustite da zavrije, neprestano miješajući.
Kad zavrije, maknite posudu s vatre i pažljivo umiješajte maslac dok se ne otopi. Prosijte preko brašna i sode bikarbone i miješajte dok se sve ne sjedini, ne brinite, vaša će smjesa biti prilično tekuća.
Zamotajte tijesto u papir za pečenje, a zatim u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se ohladi i stegne. Dok se vaše tijesto za medenjake hladi, izrežite šablone za kućice.
Kada se tijesto ohladi i stegne, zagrijte pećnicu na 180oC/160oC/plinska pećnica jačina 4 i rasporedite 3 pleha za pečenje.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Tijesto za biskvit premijesite na pobrašnjenoj površini i razvaljajte na debljinu od otprilike ½ cm, oštrim nožem izrežite 2x prednju i stražnju šablonu, 2x krov i 1x bazu. Nastavite mijesiti i ponovno valjati tijesto prema potrebi. Izrezane kolačiće stavite na obložene plehove, dobro razmaknute.
Pecite 18-20 minuta dok kolačići ne budu čvrsti na dodir.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Nakon vađenja iz pećnice, položite kalupe preko kolačića i odrežite rubove keksa kako biste bili sigurni da su ravni i odgovarajuće veličine za izgradnju vaše kuće. Ostavite da se kolačići ohlade i potpuno stegnu.
Kada ste spremni sastaviti kućice, napravite ljepilo za dekoraciju. Stavite tubu ljepila na 5-10 minuta u toplu vodu da smjesa postane glatka. Zatim nanesite ljepilo na rubove jedne zidne i jedne krovne ploče, postavite na bazu i spojite zajedno. Izrežite vrata u drugoj zidnoj ploči, nanesite ljepilo na rubove i postavite na mjesto. Nakon toga nanesite ljepilo na rubove druge krovne ploče i njime zatvorite kuću. Na kraju ukrasite proizvodima po želji.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti