Prvo pripremiti čokoladni fil. Čokolade izlomiti na kockice u odgovarajućoj šerpi i preliti slatkim vrhnjem. Zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje silikonskom špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta i nakon 10 minuta hlađenja dodati i sir sobne temperature. Miješati da se dobije jednolična smjesa, a po potreni procijediti kako bi uklonili eventualne sitne grudvice. Ostaviti da se hladi.
Pripremiti okrugli pleh d=27 cm (kalup za mekane krostate i tartove, onaj sa udubljenjem, pogledati slike pripreme). Obložiti dno pleha pek papirom, a ivice premazati masnoćom. Rernu uključiti na 160 °C da se zagrijava. Otopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri i ostaviti sa strane. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i prvo izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim u drugoj posudi miksati žumanjke sa šećerom nekoliko minuta dok smjesa ne posvijetli. Dodati otopljeni maslac i čokoladu i promiješati. U tu smjesu dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati i čokoladno mlijeko. Na kraju lagano špatulom umiješati i snijeg od bjelanjaka. Ravnomjerno rasporediti u pripremljen pleh i poravnati. Biskvit peći na 160 °C oko 20 minuta. Pečen biskvit izvaditi iz rerne i nakon 5-10 minuta prevrnuti ga na tanjir za posluživanje i odvojiti papir na kome se pekao. Kad se biskvit prohladi pomoću kuhinjskog kista natopiti ga toplim čokoladnim mlijekom.
Kadaif usitniti što više i prepržiti na otopljenom maslacu (potrebno je oko 60 g maslaca) uz stalno miješanje dok ne dobije finu zlatnu boju. Prohladiti pa dodati pastu od pistacija (zagrijati teglicu u vreloj vodi ako je potrebno) i šećer u prahu i sve izmiješati silikonskom špatulom. Po želji dodati i 2 kašike tahini paste. Na biskvit ravnomjerno nanijeti fil sa kadaifom i pistacijama i poravnati. Ohlađen čokoladni fil prebaciti u poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i nanijeti preko fila od kadaifa i pistacija. Prije serviranja ukrasiti sjeckanim pistacijama. Kolač možete čuvati u frižideru ali prije posluživanja ostaviti oko 20 min na sobnoj temperaturi.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti