Dno kalupa za tortu namastite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Jaja pjenasto umutite u posudi mikserom (metlicama) na najvećoj brzini 1 minutu. Pomiješajte šećer s vanilin šećerom i usipavajte u smjesu miješajući oko 1 minutu. Nastavite miješati još dvije minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom i u dva navrata kratko dodajte u smjesu, miješajući na najnižoj brzini. Tijesto poravnajte u kalupu. Kalup stavite na rešetku u pećnicu.
Položaj rešetke: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 25 Minute
Biskvit izvadite iz kalupa, istresite na kuhinjsku rešetku obloženu papirom i ostavite da se ohladi.
Povucite papir za pečenje. Biskvit jednom vodoravno prerežite i donju polovicu stavite na pladanj za torte. Očišćeni kalup obruča za torte ili prsten za torte stavite oko biskvita.
Dvije žlice džema od brusnica ostavite sa strane. Preostali džem ravnomjerno raspodijelite po podlozi. Tučeno vrhnje sa želatinom fix čvrsto istucite prema uputama na omotu, na kraju dodajte vanilin šećer. Oko 3 žlice tučenog vrhnja ostavite sa strane. Preostalo tučeno vrhnje premažite po brusnicama. Na to stavite gornju polovicu biskvita. Tortu premažite preostalim tučenim vrhnjem i stavite ju u hladnjak na najmanje 2 sata.
Čokoladu grubo nasjeckajte i otopite na pari. Otopljenu čokoladu stavite na veliki papir za pečenje i paletom ili grabilicom razmažite u obliku pravokutnika (oko 40 x 20cm). Papir jednake veličine stavite preko toga i lagano pritisnite (slika 1). Namotajte kuvertiru između papira (slika 2) i ostavite u hladnjaku da se stvrdne.
Prije posluživanja odvojite i skinite obruč za torte. Odmotajte namotani papir za pečenje; pritom će čokolada puknuti na komade (slika 3). Raspodijelite ih dekorativno po torti. Po tome rasporedite preostali džem od brusnice.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači