Pripremiti četvrtasti kalup (za hljeb) dimenzija 26.5 x 9.5 x 7 cm i obložiti ga prozirnom folijom, tako da folija sa svih strana prelazi ivice kalupa po nekoliko centimetara.
Lješnjake tostirati oko 5 minuta na suhoj tavi, zatim prebaciti u suvu krpu i protrljati kako bi ih oljuštili. Lješnjake isjeckati na krupnije komadiće.
Čokoladu sa uljem otopiti na pari uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
Izmiksati ledeni desert sa po 2 dl hladnog mlijeka i vrhnja za šlag. Pratiti uputstvo sa vrećice.
U kalup prvo rasporediti sloj oko 1.5 cm visine ledenog deserta, zatim ostaviti u zamrzivač oko 10 minuta. Preko rasporediti što tanji sloj čokolade a preko posipati lješnjake. Ostaviti u zamrzivač na nekoliko minuta kako bi se čokolada stegla. Isti postupak ponavljati dok ne utrošite sav materijal.
Površinu deserta prekriti prozirnom folijom i ostaviti u zamrzivač na 6 h, najbolje preko noći.
Prije serviranja pripremiti čokoladnu glazuru tako što čokoladu sa uljem i maslacem otopimo na pari. Zaleđen desert prebaciti na tanjir za posluživanje i preliti čokoladnom glazurom i posuti sjeckanim lješnjacima.
Po želji ranije pripremiti i voćni preliv… 200 g malina, vodu i šećer zagrijavati u odgovarajućoj šerpici i usitniti štapnim mikserom. Smjesu procijediti kroz cjediljku. Vratiti na vatru i zakuhati sa gustinom koji smo pomiješali sa 3 kašike vode u smjesu bez grudvica. Smaknuti sa šporeta i prohladiti, a zatim dodati i prostalih 50 g cijelih malina i lagano promiješati.
Ledeni desert rezati oštrim nožem koji smo prethodno zagrijali pod mlazom vrele vode. Poslužiti uz voćni preliv, svježe voće i listiće mente.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti