Zagrijte mlijeko. Stavite brašno u posudu. Po brašnu razmrvite kvasac. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući kratko na najnižoj, a zatim oko 5 minuta na najvišoj brzini. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže oko 2 sata, sve dok se vidno ne poveća.
Maslac, kuvertiru fix, šećer, kakao i sol u lončiću miješajući tako dugo zagrijavajte, dok se sve ne otopi i poveže. Ostavite malo da se ohladi. Smjesu marcipana krupno naribajte na kućnom ribežu.
Namastite četvrtasti kalup.
Tijesto još jednom dobro promijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljajte u pravokutnik (približno 40 x 30 cm). Premažite tijesto nadjevom od čokolade; pritom sa svih strana ostavite slobodan rub od približno 1,5 cm. Po tome ravnomjerno raspodijelite naribani marcipan i čokoladne mrvice.
Tijesto namotajte s duže strane u valjak (oko 40 cm).
Zagrijte pećnicu.
Električna pećnica: oko 180 °C
Pećnica na vrući zrak: oko 160 °C
Tijesto u obliku valjka uzdužno prepolovite po sredini i prerežite. Omotajte oba kraka tijesta jedan oko drugog tako da prerezana strana bude okrenuta prema gore; krajeve pritisnite. Stavite pletenicu u kalup i ostavite još jednom prekrivenu oko sat vremena na toplom da se diže
Stavite kalup na rešetku u pećnicu.
Nivo pećnice: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 40 min
Neposredno pred kraj pečenja zakuhajte vodu i šećer u lončiću. Pustite da krčka oko 2 minute, sve dok se šećer ne otopi i ne postigne konzistenciju sirupa. Maknite lončić sa štednjaka.
Stavite kolač u kalupu na kuhinjsku rešetku, premažite sirupom i ostavite da se ohladi u kalupu. Tek ga potom izvadite iz kalupa te ga po želji poslužite posutog s malo šećera u prahu.
Slični recepti
Kruh
Kruh