Proba je brza i korisna.
Proba želiranja omogućuje vam da uvijek idete na sigurno. Pokazuje nam hoće li pripremljena voćna smjesa tijekom hlađenja u staklenkama dobiti željenu čvrstoću, tj. hoće li se „želirati“
Za probu želiranja stavite 1 – 2 žličice vruće voćne smjese na tanjurić. Ako se tanjur prethodno ohladio u hladnjaku, proba želiranja bit će još brža.
Ako smjesa postane tvrda, tj. čvrsta, i ostatak vašeg pekmeza, marmelade ili želea imat će dovoljnu čvrstoću u staklenkama.
Za još veću čvrstoću umiješajte 1 omot Dr. Oetker limunske kiseline u vruću voćnu smjesu i napravite još jednu probu želiranja prije nego što staklenke napunite voćnom smjesom.
Svoju gotovu zimnicu čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu i dajte joj malo vremena da se stvrdne.