Već bi vas i sam pogled na široki asortiman proizvoda od vanilije mogao zbuniti, jer ćete odmah uz šećer od vanilije ugledati vanilin šećer. Iako sličnih naziva, ipak je riječ o dva vrlo različita proizvoda.
Vanilin je glavni aromatični sastojak mahune vanilije koja raste na orhideji vanilije. Ako u jela stavljate sjemenke iz mahune, koristite prirodnu vaniliju.
Obzirom da je biljke vanilije moguće uzgajati samo u vrlo specifičnim uvjetima, a proizvedena količina nije dostatna da zadovolji potražnju, aromatični sastojak vanilin proizvodi se sintetski. Umjetna aroma, koja na nijedan način nije inferiorna prirodnoj aromi vanilije, koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji i smatra se sigurnom za zdravlje.
Dok mahune vanilije prirodnom šećeru od vanilije daju svijetlosmeđu ili zlatnu boju, vanilin šećer je bijele boje. Kao visokokvalitetan prirodni proizvod, šećer od vanilije puno je skuplji od sintetski proizvedenog vanilin šećera. Šećer od vanilije i vanilin šećer jednako su prikladni za pečenje i kuhanje.
Prilikom izrade proizvoda s umjetnom vanilijom, razlikuju se aroma vanilije i prirodna aroma vanilije.
Aroma vanilije nije pravno definirani pojam. Općenito se kemijskim procesom dobiva od raznih osnovnih materijala.
Prirodna aroma vanilije sadrži najmanje 95% mahune vanilije.
Oni koji preferiraju prirodne proizvode od vanilije mogu koristiti i ekstrakt vanilije, jer se ekstrakt koji se prodaje u bočicama sastoji od 100% mahuna vanilije.
Ovdje možete pronaći informacije o podrijetlu, uzgoju i berbi vanilije.