Ljubiteljima kruha i peciva teško je precijeniti važnost točnog mjerenja sastojaka. Precizno mjerenje osigurava i dobre rezultate, kvalitetu i željenu teksturu peciva. U ovom ćemo članku pobliže proučiti različite metode i pribor za mjerenje suhih, tekućih i specijalnih sastojaka poput kvasca i maslaca.
Suhi sastojci kao što su brašno, šećer, kakao u prahu i prašak za pecivo zahtijevaju precizno mjerenje kako bi se osigurali njihovi točni omjeri u receptima. Postoji nekoliko metoda i alata za precizno mjerenje suhih sastojaka.
Mjerne šalice: standardne mjerne šalice neophodne su za mjerenje suhih sastojaka. Obično dolaze u setovima, veličine od 1/4 šalice do 1 šalice.
Mjerne žlice: mjerne žlice koriste se za manje količine, obično veličine od 1/4 žličice do 1 žlice.
Kuhinjska vaga: digitalna kuhinjska vaga najtočnije mjeri težinu, što je naročito važno za precizno pečenje.
Metoda žlice i ravnanja: za sastojke poput brašna, mjernu posudu napunite žlicom, a zatim poravnajte ravnim predmetom, poput tupe strane noža. Time se sprječava prekomjerno zbijanje sastojka koje može dovesti do netočnog mjerenja.
Prosijavanje: prosijavanje sastojaka kao što su šećer u prahu ili kakao u prahu prije mjerenja osigurava točnu količinu i pomaže razbiti grudice.
Vaganje: kuhinjskom vagom izmjerite težinu suhih sastojaka. Ovu metodu zbog preciznosti preferiraju profesionalni pekari.
Za točno mjerenje tekućih sastojaka poput vode, mlijeka, ulja i ekstrakata, potrebni su drugačiji pribor i tehnike.
Mjerne posude za tekućine: ove su posude obično izrađene od stakla ili plastike i imaju lijevak za jednostavno lijevanje. Imaju mjerne oznake za tekuće unce, mililitre i šalice.
Mjerne žlice: koriste se za manje količine tekućih sastojaka, osiguravajući precizno praćenje recepata.
Ravna površina: postavite mjernu posudu za tekućine na glatku i ravnu površinu. Ulijevajte tekućinu dok ne dosegne željenu mjernu oznaku.
Razina očiju: sagnite se do razine očiju s mjernim oznakama kako biste osigurali točnost. Gledanje odozgo može dovesti do netočnih mjerenja.
Točenje malih količina: za male količine koristite mjerne žlice. Napunite žlicu do vrha za najtočnije mjerenje.
Specijalni sastojci, kao što su kvasac i maslac, zahtijevaju posebne metode mjerenja kako bi se osigurala njihova ispravna primjena u receptima.
Kvasac, bilo aktivni suhi ili instant, radi točnosti se obično mjeri po težini. Za to je idealna kuhinjska vaga. Ako koristite kvasac u vrećici, upotrijebite količinu navedenu u receptu.
Maslac se često mjeri u žlicama ili po težini. Većina pakiranja maslaca na omotu ima mjerne oznake za grame.
Po težini: kuhinjskom vagom izmjerite točnu količinu navedenu u receptu.
Po volumenu: ako je u receptu količina maslaca navedena u šalicama, malo ga omekšajte, pa utisnite u suhu mjernu posudu, pazeći da nema zračnih džepova. Poravnajte ravnim predmetom.
Kruh
Kruh
Kruh