Flag
Poznavanje kvasca:
vrste i kako ih koristiti

Za ljubitelje kruha, poznavanje kvasca ključno je za svladavanje umijeća njegovoge pripreme. Kvasac je živi organizam koji fermentira tijesto, proizvodeći plin ugljični dioksid koji potiče dizanje kruha. Različite vrste kvasca imaju jedinstvene karakteristike i načine upotrebe, koje mogu značajno utjecati na teksturu, okus i dizanje kruha. U ovom članku upoznajemo se s glavnim vrstama kvasca - aktivnim suhim kvascem, instant kvascem i svježim kvascem - i kako ih učinkovito koristiti za pečenje.

Vrste kvasca

Aktivni suhi kvasac

Aktivni suhi kvasac jedna je od najčešće korištenih vrsta kvasca prilikom izrade domaćeg kruha. Sastoji se od neaktivnih granula kvasca koje je potrebno rehidrirati prije upotrebe.

Karakteristike

 

  • Oblik granula: izgleda kao krupne granule      
  • Rok trajanja: dug rok trajanja ako se čuva na hladnom i suhom mjestu  
  • Aktivacija: za aktivaciju je kvasac potrebno fermentirati (otopiti ga u toploj vodi)

Način upotrebe

  1. Fermentacija: otopite aktivni suhi kvasac u toploj vodi (40-45°C) s prstohvatom šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se zapjeni.
  2. Miješanje: dodajte fermentiranu smjesu kvasca suhim sastojcima i nastavite s receptom.
  3. Prilagodbe: ako recept zahtijeva instant kvasac, a vi koristite aktivni suhi kvasac, povećajte količinu za oko 25%.

Instant kvasac

Picture -

Instant kvasac, poznat i kao brzodižući kvasac ili brzodjelujući kvasac, sitnije je teksture od aktivnog suhog kvasca i nije ga potrebno fermentirati.

Karakteristike

  • Sitne granule: sitniji od aktivnog suhog kvasca       
  • Rok trajanja: dug vijek trajanja ako se pravilno čuva     
  • Fermentacija nije potrebna: može se izravno dodati suhim sastojcima

Način upotrebe

Izravno miješanje: pomiješajte instant kvasac sa suhim sastojcima

Temperatura: dodajte toplu vodu ili druge tekućine navedene u receptu (50-55°C).

Prilagodbe: ako recept zahtijeva aktivni suhi kvasac, a vi koristite instant kvasac, smanjite količinu za oko 25%.

Svježi kvasac

Svježi kvasac, poznat i kao kvasac za kolače ili komprimirani kvasac, prodaje se u malim, vlažnim blokovima. Lako je kvarljiv i treba se čuvati u hladnjaku.

Karakteristike

  • Vlažni blok: mekana i mrvičasta tekstura.
  • Kratak rok trajanja: mora se upotrijebiti u roku od nekoliko tjedana i čuvati u hladnjaku
  • Jak okus: karakterističan, bogat okus

Način upotrebe

  1. Mrvljenje: svježi kvasac izmrvite na komadiće
  2. Otapanje: otopite izmrvljeni kvasac u toploj vodi (35-38°F) ili izravno u tekućim sastojcima recepta   
  3. Prilagodbe: ako recept zahtijeva suhi kvasac, možete ga zamijeniti svježim kvascem u omjeru 2,5 puta većem od navedene količine suhog kvasca

Savjeti za učinkovito korištenje kvasca

Picture -

Kontrola temperature

Temperatura ima ključnu ulogu u aktivaciji i fermentaciji kvasca. Odgovarajuća temperatura osigurava optimalnu učinkovitost kvasca:

  1. Topla voda: koristite toplu vodu (ne vruću) za aktivaciju kvasca. Prevruća voda može ubiti kvasac, dok prehladna voda može usporiti proces fermentacije.
  2. Temperatura tijesta: tijekom dizanja držite tijesto na toplom mjestu bez propuha. Idealna sobna temperatura za dizanje tijesta je 24-30°F.

Mjerenje kvasca

Točno mjerenje ključ je uspješnog pečenja. Upotrijebite digitalnu kuhinjsku vagu za precizno mjerenje, posebno kada zamjenjujete jednu vrstu kvasca drugom.

Čuvanje

Pravilno čuvanje produljuje rok trajanja i učinkovitost kvasca:

  1. Suhi kvasac: čuvajte neotvorena pakiranja na hladnom i suhom mjestu. Nakon otvaranja, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču.  
  2. Svježi kvasac: čuvajte u hladnjaku i upotrijebite unutar roka trajanja. Čvrsto zamotajte kako biste spriječili isušivanje. 

Rješavanje problema s kvascem 

Ako se vaš kruh ne digne koliko ste očekivali, razmotrite ove savjete za rješavanje problema:

  1. Provjerite svježinu: kvasac kojem je istekao rok trajanja ili se čuvao na neodgovarajući način može izgubiti snagu. Uvijek provjerite datum isteka. 
  2. Ispitivanje fermentacijom: ako niste sigurni je li kvasac aktivan, stavite malu količinu kvasca u toplu vodu sa šećerom. Ako se ne zapjeni, kvasac je neaktivan. 
  3. Prilagodite okruženje: pobrinite se da se tijesto diže na toplom mjestu bez propuha. Niske temperature mogu usporiti ili zaustaviti fermentaciju.