Za ljubitelje kruha i peciva, pravi pribor ključan je za postizanje rezultata profesionalne kvalitete. Od osnovnog pribora do specijaliziranih naprava, svaki komad ima značajnu ulogu u procesu pečenja. U ovom ćemo članku saznati više o osnovnom priboru za pečenje koji bi svaki pekar trebao imati u svojoj kuhinji. Ulaganjem u ovaj pribor, pekari mogu unaprijediti svoje vještine i jednostavno i precizno praviti razne ukusne kolače.
Obzirom da je precizno mjerenje ključno za uspješno pečenje, mjerne šalice i žlice su neophodne.
Zdjele za miješanje neophodne su za miješanje sastojaka. Dolaze u različitim veličinama i materijalima, poput nehrđajućeg čelika, stakla i plastike.
Ključne su za miješanje, preklapanje i spajanje sastojaka.
Valjak za tijesto neophodan je za razvlačenje tijesta za pite, peciva i kekse. Postoji nekoliko vrsta:
Samostojeći mikser svestran je i moćan alat za miješanje, izrađivanje i mućenje sastojaka. Dolazi s raznim nastavcima:
Blender za tijesto, poznat i kao rezač za tijesto, koristi se da se hladni maslac nareže u brašno prilikom pravljenja kora za pitu i kolače. Pomaže postići rahlu teksturu stvaranjem malih džepića maslaca u tijestu.
Neprijanjajuće podloge za pečenje i papir za pečenje sprječavaju lijepljenje i olakšavaju čišćenje.
Kalupi i limovi za pečenje dolaze u različitim oblicima i veličinama, a svaki je dizajniran za određenu vrstu peciva.
Rešetke za hlađenje bitne su jer omogućuju ravnomjerno hlađenje pekarskih proizvoda i sprječavaju da postanu gnjecavi. Dolaze u različitim veličinama i stavljaju se u ili na lim za pečenje.
Strugalica za tijesto, poznata i kao stolna strugalica, koristi se za dijeljenje tijesta, struganje radnih površina i prenošenje narezanih sastojaka. Radi se o svestranom alatu koji pomaže održati radni prostor čistim i učinkovitim.