Flag
Neophodan pribor za pečenje za svakog pekara
Inspiracija

Za ljubitelje kruha i peciva, pravi pribor ključan je za postizanje rezultata profesionalne kvalitete. Od osnovnog pribora do specijaliziranih naprava, svaki komad ima značajnu ulogu u procesu pečenja. U ovom ćemo članku saznati više o osnovnom priboru za pečenje koji bi svaki pekar trebao imati u svojoj kuhinji. Ulaganjem u ovaj pribor, pekari mogu unaprijediti svoje vještine i jednostavno i precizno praviti razne ukusne kolače.

Osnovni pribor za pečenje

Picture -

Mjerne šalice i žlice

Obzirom da  je precizno mjerenje ključno za uspješno pečenje, mjerne šalice i žlice su neophodne.

  1. Mjerne šalice za suhe sastojke: ove su šalice dizajnirane za suhe sastojke poput brašna i šećera, a obično dolaze u setu, u veličinama od 1/4 šalice do 1 šalice.
  2. Mjerne šalice za tekućine: obično izrađene od stakla ili plastike s lijevkom za lijevanje, imaju mjerne oznake za tekuće unce i mililitre.
  3. Mjerne žlice: neophodne za male količine, mjerne žlice dolaze u setu, u veličinama od 1/4 žličice do 1 žlice.

Zdjele za miješanje

Zdjele za miješanje neophodne su za miješanje sastojaka. Dolaze u različitim veličinama i materijalima, poput nehrđajućeg čelika, stakla i plastike.

  1. Zdjele od nehrđajućeg čelika: izdržljive i lagane, idealne su za miješanje i tučenje.
  2. Staklene zdjele: izvrsne za vidljivost i prikladne za mikrovalnu pećnicu.
  3. Plastične zdjele: lagane i univerzalne, ali s vremenom mogu apsorbirati mirise i mrlje.

Pjenjače i lopatice

Ključne su za miješanje, preklapanje i spajanje sastojaka.

  1. Balon pjenjača: ​​idealna za dodavanje zraka u sastojke poput jaja i krema.
  2. Plosnata pjenjača: savršena za izradu glatkih umaka i tijesta.
  3. Gumena lopatica: izvrsna za struganje zdjela i preklapanje sastojaka bez ispuhivanja.

Valjak za tijesto

Valjak za tijesto neophodan je za razvlačenje tijesta za pite, peciva i kekse. Postoji nekoliko vrsta:

  1. Klasični drveni valjak: univerzalan i jednostavan za korištenje, s ručkama za bolju kontrolu. 
  2. Francuski valjak: konusnog oblika i bez ručki, omogućuje bolju kontrolu debljine tijesta. 
  3. Mramorni valjak: težak i idealan za razvlačenje tvrdog tijesta, ostaje hladan kako bi se spriječilo lijepljenje. 

Specijalizirani pekarski pribor 

Picture -

Samostojeći mikser 

Samostojeći mikser svestran je i moćan alat za miješanje, izrađivanje i mućenje sastojaka. Dolazi s raznim nastavcima: 

  1. Nastavak u obliku lopatice: idealan za tučenje maslaca i šećera, izradu lijevanog i običnog tijesta. 
  2. Kuka za tijesto: savršena za miješenje tijesta za kruh. 
  3. Pjenjača: izvrsna za tučenje šlaga i bjelanjaka. 

Rezač za tijesto 

Blender za tijesto, poznat i kao rezač za tijesto, koristi se da se hladni maslac nareže u brašno prilikom pravljenja kora za pitu i kolače. Pomaže postići rahlu teksturu stvaranjem malih džepića maslaca u tijestu. 

Podloge za pečenje i papir za pečenje 

Neprijanjajuće podloge za pečenje i papir za pečenje sprječavaju lijepljenje i olakšavaju čišćenje.

  1. Silikonske podloge za pečenje: za višekratnu upotrebu i neljepljive, savršene za oblaganje limova za pečenje. 
  2. Papir za pečenje: za jednokratnu upotrebu i univerzalan, idealan za oblaganje kalupa za torte i limova za pečenje. 

Kalupi i limovi za pečenje 

Kalupi i limovi za pečenje dolaze u različitim oblicima i veličinama, a svaki je dizajniran za određenu vrstu peciva. 

  1. Limovi za pečenje: ravni limovi s rubovima idealni za kekse, kolače i pečenje povrća. 
  2. Kalupi za kolače: okrugli ili četvrtasti kalupi za pečenje kolača i kakao kocki. 
  3. Kalupi za kruh: pravokutni kalupi za kruh i biskvite. 
  4. Kalupi za muffine: koriste se za pečenje muffina i kolačića. 

Rešetke za hlađenje

Rešetke za hlađenje bitne su jer omogućuju ravnomjerno hlađenje pekarskih proizvoda i sprječavaju da postanu gnjecavi. Dolaze u različitim veličinama i stavljaju se u ili na lim za pečenje.

Strugalica za tijesto

Strugalica za tijesto, poznata i kao stolna strugalica, koristi se za dijeljenje tijesta, struganje radnih površina i prenošenje narezanih sastojaka. Radi se o svestranom alatu koji pomaže održati radni prostor čistim i učinkovitim.