Ovdje dijelimo naše savjete i trikove za izradu čokoladnog ganachea, uključujući nekoliko vrhunskih savjeta naših stručnjaka!
Jeste li spremni unaprijediti svoje deserte? Savladajte umjetnost čokoladnog ganachea! Ovaj vodič istražuje njegovu upotrebu, tehnike i odgovara na sva vaša pitanja vezana uz ganache. Započnimo!
Što je čokoladni ganache?
Baršunast, bogat i krajnje ukusan najbolji su opisi za čokoladni ganache! Napravljen od primamljive mješavine otopljene čokolade i dvostrukog vrhnja, dugo je bio popularna slatka poslastica za mazanje na vrhu ili unutar biskvita.
Što se tiče okusa čokoladnog ganachea, vrlo je sličan čokoladnom mousseu. Također se ponekad uspoređuje s čokoladnim umakom. Okus će se razlikovati, ovisno o vrsti čokolade koju koristite i odlučite li dodati neke dodatne arome - bilo da je to malo prirodnog ekstrakta vanilije ili šaka prženih orašastih plodova.
Ganache se ne koristi samo da kolačima i tortama pruži ljepši izgled. Postoji mnogo drugih recepata koji zahtijevaju ovaj čokoladni dodatak. Ganache se također može koristiti kao nadjev za kolače ili čak kao glazura.
Ovaj izvrstan i nevjerojatno svestran preljev ne može biti lakše napraviti uz odgovarajuće znanje i iskustvo. Ovdje dijelimo naše najbolje savjete za izradu čokoladnog ganachea, uključujući nekoliko korisnih savjeta naših stručnjaka.
Kako napraviti čokoladni ganache
Izrada ganachea od čokolade koja se topi u ustima ne može biti jednostavnija. Ovaj ukusni preljev sadrži samo dva sastojka: čokoladu i vrhnje. To je to!
Možete koristiti bilo koju vrstu čokolade koju volite da napravite ganache, bilo da je to bogata tamna čokolada ili kremasta mliječna čokolada. Nakon što odaberete, trebali biste slijediti ove korake:
1. Izmjerite sastojke, pazite da imate točne omjere (pogledajte odjeljak u nastavku).
2. Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u veliku zdjelu za miješanje.
3. Zagrijte vrhnje na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, dok lagano ne zakuha.
4. Vrhnje prelijte preko nasjeckane čokolade.
5. Ostavite smjesu jednu minutu.
6. Nježno miješajte dok ne dobijete prekrasan glatki ganache.
Nakon što napravite veliku zdjelu ganachea, možete ga odmah upotrijebiti za stvaranje efekta kapanja ili ga pustiti da se ohladi kako bi se lakše rasporedio po kolaču. Možete čak staviti svoj ganache u hladnjak na nekoliko sati, a zatim ga razvaljati u tartufe.
Najbolji savjet: Ostavite čokoladu i vrhnje da odstoje minutu prije miješanja jer ćete tako spriječiti da se zalijepe od topline i odvoje.
Omjer ganachea
Jedna stvar koju trebate imati na umu kada radite ganache je omjer čokolade i vrhnja.
Omjer ganachea mijenjat će se ovisno o vrsti čokolade koju koristite. Zašto? Budući da različite vrste čokolade imaju različite postotke masti koji mogu utjecati i na to kako se tope i kako se spajaju s kremom.
Ovo su omjeri koje naši stručnjaci preporučuju za izradu ganachea od mliječne, bijele ili tamne čokolade:
· Za tamnu čokoladu (najmanje 54% kakaovca) – omjer čokolade i vrhnja 2:1
· Za mliječnu čokoladu (najmanje 35% kakaovca) – omjer čokolade i vrhnja 2,5:1
· Za bijelu čokoladu (najmanje 26% kakaovca) – omjer čokolade i vrhnja 3:1
Na primjer, da napravite ganache od 300 g tamne čokolade, upotrijebite 200 g čokolade i 100 ml vrhnja.
Najbolji savjet: uvijek izvažite sastojke kako biste bili sigurni da su vam omjeri točni.
Ganache od tučene čokolade
Želite svom ganacheu dati kremastiju, laganiju konzistenciju? Tučeni ganache je rješenje! Da biste ga napravili, prvo morate provjeriti je li vaša mješavina za ganache potpuno hladna. Zatim ga možete izmutiti električnom mutilicom kao što biste izradili kremu. Nakon što postignete lijepu, pahuljastu teksturu, moći ćete ga namazati ili nanijeti na kolače ili torte.
Kako napraviti čokoladni ganache za kolač s efektom kapanja?
Kolač ne samo da bi trebao izgledati fantastično, već bi trebao imati i fenomenalan okus. Ganache je sjajna opcija za stvaranje dramatičnog efekta kapanja.
Započnite s izradom običnog čokoladnog ganachea koristeći navedene korake. Umjesto da ga pustite da se potpuno stegne na sobnoj temperaturi ili ga stavite u hladnjak, poželjet ćete ga upotrijebiti čim postigne lijepu konzistenciju. Pažljivo ga prelijte po kolaču/desertu ili ga nakapajte po rubovima pomoću žlice ili vrećice.
Najbolji savjet: kako biste bili sigurni da ste zadovoljni konzistencijom, provjerite kapljice ganachea na preokrenutoj zdjeli. Ako je pregusto, zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici u naletima od 10 sekundi i miješajte dok ne postane tekućije. Ako je previše tekuć, ostavite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi i stalno ga miješajte kako bi se ravnomjerno ohladio.
Čokoladni ganache u slastičarskim vrećicama
Zahvaljujući svom svilenkastom i sjajnom izgledu, čokoladni ganache je idealan za stvaranje prekrasnih detalja na kolačima, tortama, pitama i muffinima.
Htjet ćete ohladiti svoj ganache prije nego što ga ubacite u vrećicu jer u suprotnom neće zadržati oblik kada ga stavite. Pokrijte i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Alternativno, stavite ga u hladnjak, a zatim izvadite 30 minuta do sat vremena prije nego što ga planirate koristiti.
Možete li zamrznuti čokoladni ganache?
Napravili ste malo previše ganachea? Ili možda samo volite pripremati stvari unaprijed? Iako će većina ganachea u hladnjaku stajati tjedan dana ili više, sasvim je moguće kutiju već pripremljenog ganachea spremiti u zamrzivač za buduću upotrebu.
Provjerite je li se vaš ganache potpuno ohladio izvan hladnjaka prije nego što ga stavite u kutiju. Otvorite poklopac i zatim stavite u zamrzivač. Možete ga ostaviti tamo do nekoliko mjeseci. Ako ga želite upotrijebiti za neke ukusne domaće poslastice, jednostavno ga izvadite iz zamrzivača i ostavite da se odledi u hladnjaku preko noći.
Često postavljana pitanja za čokoladni ganache
Kako napraviti ganache od bijele čokolade?
Zbog većeg udjela masnoće, ganache od bijele čokolade zahtijeva nešto drugačije omjere sastojaka. Htjet ćete koristiti omjer 3:1 za ganache od bijele čokolade - na primjer, 300 g bijele čokolade na 100 g vrhnja.
Kako mogu zgusnuti čokoladni ganache?
Ako je vaš ganache prerijedak, možda ste malo pogriješili u omjerima. Za gustoću ganachea otopite malo čokolade u mikrovalnoj ili na ringli. Zasebno otopite ganache u mikrovalnoj pećnici na 30 sekundi dok ne postane topao i tekući. Zatim možete umiješati još otopljene čokolade i ostaviti da se ohladi.
Kako čokoladni ganache učiniti sjajnim?
Dva su načina na koji svom ganacheu možete dati dodatni sjaj. Pokušajte dodati malo tekuće glukoze u svoju kremu (otprilike 2-3 žlice na 100 ml) prije nego što ju zagrijete. Alternativno, dodajte malu količinu omekšalog maslaca u ganache nakon što su se krema i čokolada već sjedinili. Imajte na umu da ove metode funkcioniraju samo ako svoj ganache želite koristiti za izlijevanje ili za kapanje.
Kako popraviti razdvojeni ganache?
Razdvojeni ganache se u trenutku može činiti kao kraj svijeta, ali zapravo ga je vrlo lako popraviti. Pokušajte dodati malo dvostrukog vrhnja izravno u smjesu i polako miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Zašto je moj ganache zrnat?
Ako vaš ganache ima zrnastu teksturu, to je vjerojatno zato što vam je krema bila prevruća kada ste ju prelili preko čokolade. Da biste to popravili, zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici 20 sekundi i zatim promiješajte. Ponovite ako je potrebno.