Flag
Hlađenje i čuvanje pekarskih proizvoda
Inspiracija

Ispekli ste odličan kruh? Čestitamo! Sigurno želite da što duže ostane svjež. Zato je osim tehnika pečenja potrebno poznavati i tehnike hlađenja i čuvanja kruha i peciva. Ovi koraci ključni su za održavanje teksture, okusa i svježine domaćeg kruha.

Picture -

Ispravne tehnike hlađenja kruha 

Pravilno hlađenje kruha važan je korak koji se često zanemaruje. Osigurava da kruh postigne željenu teksturu i okus. Evo najboljeg načina: 

Hlađenje na žičanoj rešetki 

  • Izvadite kruh iz kalupa: kruh odmah nakon pečenja izvadite iz kalupa. Time ćete spriječiti da kora postane vlažna zbog zarobljene pare. 
  • Stavite ga na žičanu rešetku: premjestite kruh na žičanu rešetku za hlađenje. Rešetka dozvoljava kruženje zraka oko kruha, sprječava kondenzaciju i osigurava da korica ostane hrskava. 
  • Ohladite ga do kraja: pustite da se kruh potpuno ohladi, što obično traje 1-2 sata. Prerano rezanje kruha može rezultirati gumastom teksturom, jer pari treba vremena da izađe, a unutrašnjosti da dobije svoju završnu teksturu. 

Picture -

Savjeti za različite vrste kruha 

  • Hrskavi kruh: hlađenje nepokrivenih štruca craft i drugih vrsta hrskavog kruha na žičanoj rešetki pomaže da korica ostane hrskava. 

  • Mekani kruh: mekši kruh, poput kruha za sendviče, možete ostaviti da se hladi prekriven čistom kuhinjskom krpom. Time se zadržava dio vlage, što koru čini mekšom. 

Najbolji načini čuvanja kruha 

Pravilno čuvanje kruha osigurava da zadrži svježinu što je duže moguće. Vaša odabrana metoda ovisit će o vrsti kruha i koliko brzo ga planirate pojesti. 

Kratkotrajno čuvanje 

  1. Sobna temperatura: čuvajte kruh na sobnoj temperaturi 1-2 dana. Držite ga u kutiji za kruh, papirnatoj ili platnenoj vrećici za kruh kako bi zadržao svježinu, a istovremeno omogućujete cirkulaciju zraka koja sprječava pojavu plijesni. 

  1. Izbjegavajte plastiku: izbjegavajte čuvanje kruha u plastičnim vrećicama na sobnoj temperaturi, jer će kora omekšati, a kruh se brže pokvariti zbog zarobljene vlage. 

 

Dugotrajno čuvanje 

Zamrzavanje je najbolja opcija za dugotrajno održavanje kvalitete kruha. 

  1. Zamrzavanje kruha: ostavite kruh da se potpuno ohladi prije zamrzavanja. Čvrsto ga zamotajte u prozirnu ili aluminijsku foliju, pa u vrećicu za zamrzavanje. Stavite naljepnicu s datumom za praćenje vremena čuvanja. 

  1. Rezanje prije zamrzavanja: ako kruh planirate konzumirati postupno, narežite ga prije zamrzavanja. To vam omogućuje da izvadite samo onoliko kruha koliko vam je potrebno, a ostatak zadržite smrznutim i svježim. 

  1. Odmrzavanje kruha: za odmrzavanje izvadite željenu količinu kruha iz zamrzivača i ostavite da se zagrije na sobnu temperaturu u omotu. Za svježiji okus, kruh možete zagrijavati u pećnici na 180 °C, 10-15 minuta. 

Održavanje svježine kruha 

Kako bi vaš kruh ostao svjež i ukusan, slijedite ove dodatne savjete: 

  • Izbjegavajte hlađenje: hladan i suh zrak u hladnjaku ubrzava kvarenje kruha. Poželjno ga je čuvati na sobnoj temperaturi ili ga zamrznuti. 

  • Osvježite ustajali kruh: ako vam se kruh počeo stvrdnjavati, možete ga osvježiti tako da ga poprskate s malo vode i zagrijete u pećnici na 180°C, 5-10 minuta. To kori vraća teksturu  i omekšava unutrašnjost. 

 

Picture -