Pravilna prehrana jedan je od najosnovnijih uvjeta za zdrav, sretan i uspješan život. Podaci mnogih studija koje danas istražuju vezu između prehrane i zdravlja otkrivaju da se rizik od nekih kroničnih bolesti povećava kao rezultat neadekvatne i neuravnotežene prehrane. Tjelesna aktivnost zajedno s kvalitetnom prehranom najučinkovitiji je čimbenik u prevenciji ovih bolesti.
Prvo što treba učiniti za zdravu prehranu jest konzumacija raznih namirnica iz različitih skupina hrane.
Hrana se svrstava u 5 različitih skupina.
1. grupa: kruh, žitarice, riža i tjestenina
2. grupa: povrće
3. grupa: voće
4. grupa: meso, piletina, puretina, riba, mahunarke, jaja i grickalice
5. grupa: mlijeko, jogurt i sir
Skupina žitarica: Hrana poput zobi, pšenice, riže, raži ili prehrambeni proizvodi dobiveni od njih čine najvažniju skupinu namirnica koja bi se trebala odvijati u najvećem dijelu naše prehrane. Hranjiva vrijednost ovih žitarica, uključujući sve dijelove cjelovitog zrna (mekinje, škrobni dio, esencija), ima vrlo važno mjesto u uravnoteženom i adekvatnom prehrambenom modelu.
U kategoriju zdravih i brzih doručaka uvršteni su i muesli čija je glavna prednost mogućnost prilagodbe recepta po svačijem ukusu. Glavni sastojak muslija je zobena kaša, a dobiva se djelomičnim kuhanjem cjelovite zobi i mljevenjem na velike komade. Zobene pahuljice mogu se miješati s pastom od drugih žitarica kao što su pšenica, raž, ili sa prirodnim sastojcima poput suhog voća, meda, čokolade, rižini kolačića, ribeža od kokosa, kukuruznih pahuljica, mlijeka u prahu, sirutke, kakao maslaca, kakaa, rižinog brašna, ekstrakta suhog slada i slično.
Učinak zobi na smanjenje kolesterola, jedne od najvažnijih komponenata muslija, znanstveno je i medicinski dokazano istraživanjima provedenim u posljednjih 10 godina. Osim toga, ostale blagodati zobi su:
Iako zob općenito ima visoku hranjivu vrijednost, topljivi dijelovi zobi odgovorni su za sve ove pozitivne učinke na zdravlje.
Muesli je alternativa doručku za zdravu i uravnoteženu prehranu ili praktična opcija koju možemo jesti u obrocima poput sredina jutra i kasno poslijepodne. Za doručak treba zadovoljiti 1/5 dnevne potrebe za energijom od 2000 kalorija, za ručak 2/5 i za večernje obroke. Pored energije, treba unositi i odgovarajuće količine hrane kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za hranjivim sastojcima poput masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala.
Dnevni unos ovih hranjivih sastojaka određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Dnevni zahtjev za hranjivim tvarima
Prehrambeni artikl | Količina | Prehrambeni artikl | Količina |
---|---|---|---|
Energija | 2000 kcal | Bombon | 300 g |
Ukupno masti | 60 g | Proteini | 50 g |
Zasićene masti | 22 g | Vitamin B1 | 1,4 g |
Natrij | 2,4 g | C vitamin | 60 g |
Ugljikohidrati | 300 g | Magnezij | 300 g |
Dijetalna vlakna | 25 g | Željezo | 14 g |
Jedan od najboljih načina za utvrđivanje doprinosa obroka ili hrane odgovarajućoj i uravnoteženoj prehrani je izračunavanje postotka zadovoljavanja dnevnih potreba. Kada se izračuna postotak zadovoljavanja dnevnih potreba i usporedi se za vrste muslija i klasični doručak, lako je uočljivo da sorte muslija mogu biti dobra opcija za doručak.