Flag

Creative Pudding

Zanimljivosti
Inspiracija
Creative Pudding
Zanimljivosti

Picture -

MENTA

Tisućljećima se metvica koristila kao simbol gostoprimstva. U staroj Grčkoj mentom su trljali stolove za dobrodošlicu posjetiteljima. Biljka se koristila za čišćenje zraka u hramovima i domovima, a danas je neizostavan dio mnogih raznovrsnih proizvoda. Prva asocijacija na mentu je svježina za koju je zaslužan veliki udio mentola koji aktivira receptore na koži i tkivu te time daje osjećaj hlađenja. Velikim dijelom se menta koristi u zdravstvene svrhe zbog svog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja, ali je danas vrlo popularan dodatak kako desertima tako i slanim jelima te je savršena ljetna namirnica.

KARDAMOM

Kardamom je treći na listi najskupljih začina, odmah iza šafrana i vanilije, a naziva se kraljem začina. Ovaj začin srodan je đumbiru, a sve češće se koristi kako u zdravstvene, tako i u kulinarske svrhe. Sadrži brojne vitamine i minerale, a samim time posebnog je okusa koji će svakom jelu dodati dašak egzotike. Kardamom u prahu može se dodati napitcima, a odličan je dodatak pekarskim proizvodima kao npr. kruhu gdje je dovoljno dodati samo prstohvat.

Kardamom je također jedan od najstarijih začina na svijetu – uzgaja se više od 4000 godina. Bio je popularan u starim civilizacijama Rima, Egipta i Grčke.

SLANA KARAMELA

Jednu od danas najpopularnijih kombinacija okusa, sol i karamelu, prvi put spojio je francuski slastičar Henri Le Roux 1977. godine u Quiberonu u Bretanji u obliku karamele od slanog maslaca s mljevenim orasima koristeći poznati demi-sel maslac. Proglašen je "Najboljim slatkišem u Francuskoj" (Meilleur Bonbon de France) na pariškom Salon International de la Confiserie 1980. Istraživanjima je otkriveno kako konzumiranje kombinacija slatkog i slanog kao što je slana karamela uzrokuje rijedak fenomen nazvan "hedonska eskalacija" koji izaziva osjećaj sličan ovisnosti zbog kojeg kad počnemo, ne možemo prestati jesti ovu zanimljivu slasticu.

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama