Tisućljećima se metvica koristila kao simbol gostoprimstva. U staroj Grčkoj mentom su trljali stolove za dobrodošlicu posjetiteljima. Biljka se koristila za čišćenje zraka u hramovima i domovima, a danas je neizostavan dio mnogih raznovrsnih proizvoda. Prva asocijacija na mentu je svježina za koju je zaslužan veliki udio mentola koji aktivira receptore na koži i tkivu te time daje osjećaj hlađenja. Velikim dijelom se menta koristi u zdravstvene svrhe zbog svog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja, ali je danas vrlo popularan dodatak kako desertima tako i slanim jelima te je savršena ljetna namirnica.
Kardamom je treći na listi najskupljih začina, odmah iza šafrana i vanilije, a naziva se kraljem začina. Ovaj začin srodan je đumbiru, a sve češće se koristi kako u zdravstvene, tako i u kulinarske svrhe. Sadrži brojne vitamine i minerale, a samim time posebnog je okusa koji će svakom jelu dodati dašak egzotike. Kardamom u prahu može se dodati napitcima, a odličan je dodatak pekarskim proizvodima kao npr. kruhu gdje je dovoljno dodati samo prstohvat.
Kardamom je također jedan od najstarijih začina na svijetu – uzgaja se više od 4000 godina. Bio je popularan u starim civilizacijama Rima, Egipta i Grčke.
Jednu od danas najpopularnijih kombinacija okusa, sol i karamelu, prvi put spojio je francuski slastičar Henri Le Roux 1977. godine u Quiberonu u Bretanji u obliku karamele od slanog maslaca s mljevenim orasima koristeći poznati demi-sel maslac. Proglašen je "Najboljim slatkišem u Francuskoj" (Meilleur Bonbon de France) na pariškom Salon International de la Confiserie 1980. Istraživanjima je otkriveno kako konzumiranje kombinacija slatkog i slanog kao što je slana karamela uzrokuje rijedak fenomen nazvan "hedonska eskalacija" koji izaziva osjećaj sličan ovisnosti zbog kojeg kad počnemo, ne možemo prestati jesti ovu zanimljivu slasticu.